Homepage


[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Row”][/et_pb_row][/et_pb_section]

Een verhuizing kun je plannen

Posted by on 18:18 in Huis | 0 comments

Een verhuizing kun je plannen

Een verhuizing kun je plannen

Verhuizen…je moet er maar van houden. Natuurlijk is het einddoel, een nieuwe woning uiteindelijk alle moeite waard, maar om er nu meteen zo’n cliché tegen aan te gooien? Een verhuizing is gewoon veel werk. Er moet veel geregeld, gepland, ingepakt, schoongemaakt en verplaatst worden. De kans dat je iets vergeet, is bijzonder groot in alle stress. Een verhuizing plannen, kan helpen om het zo soepel en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Handige checklists en verhuisdozen vind je op verhuisdozenstore.nl en ook op youtube vind je veel goeie tips.

 

Tijdspad maken

Het is handig om een tijdspad te maken. Hierop kun je precies zien wat er wanneer gedaan moet worden. Sommige zaken zullen al vrij vroeg geregeld moeten worden, denk aan:

 • Huur van de huidige woning opzeggen/hypotheek regelen;
 • Verzekeringen aanpassen;
 • Nutsvoorzieningen opzeggen en aanvragen voor de nieuwe woning;
 • Overname van spullen van de huidige woning en de nieuwe woning regelen;
 • Abonnementen wijzigen;
 • Adreswijzigingen en verhuissetje bij PostNL regelen.

Deze zaken kunnen maar vast weggestreept worden op de checklist. Een aantal dingen kunnen ook nog kort voor de verhuizing geregeld kunnen worden. Denk hierbij aan:

 

verhuizen-en-de-kast

 

Inpakken

 • Huisarts, tandarts, apotheek en zorgverzekeraar op de hoogte brengen;
 • Kinderen aanmelden bij een nieuwe school;
 • Evt. inschrijven in een nieuwe gemeente;
 • Adreswijziging bij de bank doen;

Begin zo vroeg mogelijk met inpakken en pak per dag een aantal dozen in. Mensen zijn grote verzamelaars en iedereen heeft wel een aantal spullen die praktisch nooit gebruikt worden. Deze spullen kunnen vast ingepakt worden. Het meest overzichtelijke is om de spullen per kamer in te pakken. Schrijf op de dozen wat er in zit en in welke kamer het thuishoort. Breekbare spullen moeten goed beschermd worden. Pak ze daarom in in bubbeltjesfolie, oude doeken of kranten. Zit een verhuisdoos niet helemaal vol, vul de ruimte dan op om schuiven van spullen te voorkomen.

 

Verhuisdozen

Verhuisdozen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Je zal veel verhuisdozen nodig hebben, maar kijk uit dat je hierdoor niet automatisch voor de goedkoopste dozen kiest. Een goede verhuisdoos is stevig en scheurt niet zomaar. De stevigste verhuisdozen zijn gemaakt van Kraft kwaliteit, te herkennen aan de bruine kleur. De dozen die werken met het zogenaamde Autolock-systeem zijn bijzonder handig omdat je ze niet dicht hoeft te tapen. Met een simpele handeling vouw je ze dicht. Zeker als je een verhuisdoos na gebruik wilt bewaren voor een later hergebruik, is het belangrijk zorgvuldig met ze om te gaan. Prop ze daarom niet te vol en doe er niet meer dan 7 tot 10 kilo aan spullen in, al is het maar omdat ze ook nog getild moeten kunnen worden. Ondersteun altijd de bodem voor de zekerheid. Voor een verhuizing van een gemiddeld gezin, zijn al snel 40 verhuisdozen nodig.

 

Een verhuisbedrijf inschakelen

Wil je helemaal ontspannen verhuizen, dan bestaat ook de mogelijkheid om een verhuisbedrijf in te schakelen. Zij kunnen een deel van je verhuizing overnemen, of indien gewenst zelfs de volledige verhuizing. Vraag offertes op om de prijzen van verschillende verhuisbedrijven te vergelijken. Maar let er wel op dat je verzekerd bent als je iets tijdelijk bij hun opslaat. Voordat je het weet breekt er brand uit en ben je je opgeslagen spullen kwijt.

 

 

Elektronisch aanbesteden

Posted by on 19:43 in Aanbestedingen, home, Werk | 0 comments

Elektronisch aanbesteden

Elektronisch aanbesteden

Elektronisch aanbesteden, ook wel e-aanbesteden of e-procurement genoemd, is sinds 2012 verplicht voor alle aanbestedende diensten van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken heeft hiervoor de e-portal Tenderned ontwikkeld. Op deze website staan alle Nederlandse overheidsopdrachten, (voor)aankondigingen, gunningsbeslissingen en rectificaties.

Daarnaast zijn er diverse commerciële aanbieders, zoals Aanbestedingskalender, Negometrix en CTM Solution. Kijk hier voor een vergelijking tussen Aanbestedingskalender en Tenderned.

 

E-procurement bestaat echter uit meer dan alleen het publiceren door aanbestedende diensten, het zogenoemde e-informing. Er is namelijk ook e-transacting: het daadwerkelijk uitvoeren van de aankoop via internet. Binnen e-transacting bestaan er de volgende onderdelen:

 

 • E-sourcing: het zoeken naar leveranciers, producten en diensten;

 

 • Collaborative product commerce: het versturen van data tussen organisaties, zoals bijvoorbeeld productwensen en levertijden;

 

 • E-tendering: het elektronisch versturen van informatie-aanvragen en offertes;

 

 • E-reverse auctioning: starten van een veiling met het doorgeven van de vraag aan geselecteerde leveranciers;

 

 • Web-based ERP (Enterprise Resource Planning): het versturen van bestellingen en rekeningen via internet;

 

 • E-ordering: bestellen van indirecte inkopen zoals kantoor- en schoonmaakartikelen.

 

De nieuwe Europese Aanbestedingsrichtlijn in de Aanbestedingswet 2012 maakt het verplicht om vanaf 1 juli 2017 in heel Europa de gehele procedure van aanbestedingen boven de Europese drempelwaarden elektronisch te laten verlopen. Dit geldt niet alleen voor de aanbestedingsdiensten van de overheid, maar ook voor speciale-sectorbedrijven zoals elektriciteitsbedrijven, drinkwaterbedrijven en openbaarvervoersbedrijven. Via welk platform de diensten en bedrijven de aanbestedingen en opdrachten aanbieden is hierbij niet voorgeschreven.

 

 

Voordelen e-aanbesteden

E-procurement is eenvoudiger en effiënter, doordat het minder tijd kost. Veel handmatige taken kunnen op een simpele manier door het systeem gebeuren. Denk hierbij aan het invoeren van de bestellingen en het controleren van de facturen. Doordat bestellingen sneller afgehandeld kunnen worden en de levertijd korter wordt, hoeft er ook minder voorraad aangehouden te worden.

Bovendien is e-aanbesteden goedkoper: in de praktijk blijkt het zo’n 5-20% te schelen. Dat zorgt ervoor dat de investering in het systeem snel terugverdiend kan worden. Een systeem zorgt voor een betere procescontrole en een betere onderhandelingspositie, omdat eerdere bestellingen en afspraken makkelijk en snel zijn terug te halen.

Doordat er minder papier wordt gebruikt, minder afval geproduceerd wordt en minder vervoerd wordt, is e-procurement ook beter voor het milieu.

Tenslotte zorgt e-aanbesteden ook voor een transparanter inkoopproces, waardoor de concurrentie bevorderd wordt. Dit zorgt voor betere kwaliteit en lagere prijzen. Dankzij deze transparantie is de aanbestedende dienst beter in staat de voorraad goed te beheren en kan de overheid ook makkelijker voldoen aan algemene beginselen van behoorlijk bestuur als het gelijkheidsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel.

 

Risico’s van e-procurement

E-procurement is niet een oplossing voor elk inkoopprobleem van de organisatie. Belangrijk is om het goede systeem te kiezen voor een zo groot mogelijke efficiëntie en effectiviteit. Daarnaast moet ook kritisch gekeken worden welke functionaliteit in het gekozen systeem het meeste voordeel oplevert. Tenslotte is het van belang de medewerkers te motiveren om het systeem goed te gebruiken en de organisatie hierop in te richten. Dit kan gebeuren door het inzetten van een verandertraject dat erop gericht is obstakels weg te nemen en het gedrag van medewerkers te veranderen.

Factuur niet op tijd betaald? Waarom je niet meteen een incassobureau moet inschakelen

Posted by on 19:02 in Fiscaal, Fiscale zaken, home | 0 comments

Factuur niet op tijd betaald? Waarom je niet meteen een incassobureau moet inschakelen

Veel bedrijven en ondernemers worstelen met te laat of niet betaalde facturen en incassobureaus spelen hier handig op in. Natuurlijk is het fijn om jouw onbetaalde factuur over te dragen aan iemand, zodat die ermee aan de slag kan. Maar er zijn genoeg redenen om hiermee te wachten en eerst zelf te proberen het probleem op te lossen.

 

Probeer je klant te behouden

De belangrijkste reden om te wachten met het inschakelen van een incassobureau is dat je de relatie met je klant vaak onherroepelijk beschadigt. Een klant schrikt van een brief van het bureau en voelt zich wellicht (terecht of onterecht) beschuldigd. De brief zorgt er wellicht voor dat je debiteur het bedrag betaalt, maar je bent daarmee waarschijnlijk de klant wel kwijt.

 

Stuur eerst zelf een aanmaning

Sowieso moet je zelf altijd eerst een schriftelijke aanmaning hebben gestuurd voor het incassobureau voor jou aan het werk gaat. Pas nadat de termijn van deze aanmaning is verstreken, kan je je factuur overdragen aan een incassobureau.

 

Stel je welwillend op

Ken je de klant goed of wil je deze graag behouden? Bel dan eerst eens om na te gaan wat de reden is dat de factuur niet betaald is. Misschien is er iets misgegaan met de betaling, is de klant het stomweg vergeten of heeft die een tijdelijk liquiditeitsprobleem. Wordt niet boos tijdens het gesprek, maar probeer eerlijk te luisteren naar de reden en probeer samen tot een oplossing te komen.

 

Zoek naar alternatieven zoals een betalingsregeling

Als een klant wel wil betalen, maar het echt niet kan, is een betalingsregeling een goed voorstel. Bespreek dit met de klant en kom in overleg tot een redelijke termijn. Zo houd je de relatie goed en kun jij je cashflow beter voorspellen.

 

Bespaar kosten

Incassobureaus kosten geld. De meeste bureaus berekenen deze kosten door aan de debiteur, maar niet allemaal. Houd hier rekening mee voor je een bureau inschakelt.

 

Heb je vaker problemen met debiteuren die facturen niet op tijd betalen? Denk dan ook eens aan factoring. Hierbij draag je je complete debiteurenbestand over aan een bureau, dat dan uit jouw naam de facturen verstuurt. Je krijgt dan meteen van het bureau 80% of 90% van de factuur en het factoringbureau loopt het risico wanneer de facturen niet worden betaald. Ook software zoals die van Debiteurnet of andere bedrijven, kan je hierbij helpen

Besluit je toch een incassobureau in te schakelen, ga dan goed na welke werkwijze het bureau hanteert. Wil het bureau echt effectief zijn, dan moet het namelijk samenwerken met een gerechtsdeurwaarder. Zonder de deurwaarder kan het bureau namelijk niet veel meer dan dreigbrieven sturen. Alleen een gerechtsdeurwaarder kan het gerechtelijke incassotraject starten, waarbij er bijvoorbeeld beslag wordt gelegd.

Waarom een programmeur inhuren?

Posted by on 19:44 in home, Programmeren | 0 comments

Waarom een programmeur inhuren?

Als programmeur schrijf je computertaal die de computer programma’s laat uitvoeren of wijzig je programma’s, zodat ze beter functioneren. Een heel bijzonder en recent voorbeeld is de zogenaamde sjoemelsoftware die Volkswagen gebruikt heeft.

 

Software

De Engelse termen software en hardware worden gebruikt om het verschil tussen de apparatuur, de computer zelf, en de programma’s duidelijk te maken. Een programmeur wordt daardoor ook wel softwareontwikkelaar genoemd en zoals Personal Programmer uitlegt, hoeven ze niet altijd direct in het gebouw te zitten maar kunnen ze nu ook op afstand werken . Er is de laatste vier decennia heel wat veranderd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden berichten en gegevens die de computer moest verwerken via een ponskaart ingebracht. Langzaam veranderde dat doordat computers geprogrammeerd konden worden en tot veel meer in staat waren dan rekenwerk. Een van de eerste computertalen was AMBI.

 

Programmeren

Om programmeur te kunnen worden, moet je aan een aantal eisen voldoen.

 1. Je moet werkprocessen begrijpen. Technisch inzicht komt heel goed van pas. Alles moet stap voor stap opgeschreven worden, wil de computer het kunnen uitvoeren. Een foutje zal een storing veroorzaken. Het uitzoeken wat fout is en vervolgens repareren kan heel wat tijd vergen.
 2. Je moet zicht hebben op wat een computer aan kan. Dat lijkt misschien een open deur, maar wie zelf ooit geprobeerd heeft een website te bouwen, weet precies dat dat allesbehalve eenvoudig is.
 3. Je moet een computertaal kunnen gebruiken. De bekendste zijn HTML, Java en SQL.
 4. Je moet samen kunnen werken, want veel werk wordt door een team verzet, waarbij ieder zijn deel doet en ervoor moet waken dat het aansluit op wat de collega’s doen.
 5. Je moet in staat zijn problemen op te lossen. Heb je eenmaal ontdekt waarom iets niet werkt, dan wordt van een programmeur verwacht dat hij dat probleem ook uit de wereld helpt.

 

Website

Programmeurs gebruiken machinetaal om de computer dat te laten uitvoeren wat wij zien of waarmee wij werken. Een mooie website bouwen is veel werk, maar valt in het niet ten opzichte van de programma’s waarop de nieuwe generatie auto’s werkt. Maakt de programmeur een foutje dan kan dat grote gevolgen hebben. Denk maar eens aan de miljoenen die Amsterdam ten onrechte uitbetaalde omdat een komma verkeerd was geplaatst. Het kost heel wat om dit soort fouten weer recht te zetten. Maar zelfs dat is niets vergeleken bij een programmeerfout bij vliegtuigsoftware, want dan kan het levens kosten.

 

7ULJ7GRFDB-compressed

 

Bouwen

Een programmeur is dus iemand die iets bouwt. Dat betekent dat hij, net als een aannemer, moet nadenken over de fundering, de constructie, het isolatiemateriaal, de aanleg van allerlei zaken als water aan- en afvoer, elektriciteit, toegangswegen, straatverlichting en tegenwoordig ook over het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dat begint allemaal met het schrijven van een broncode, want dat is de fundering waarop het programma uiteindelijk zal werken. Gezien de complexiteit van een programma werkt de programmeur in een zogenaamde geïntegreerde ontwikkelomgeving, samen met andere programmeurs, teksteditors, testers en collega’s die al vanaf de start proberen te voorkomen dat bugs ontstaan of het programma binnen kunnen dringen.

Loonstroken voor ondernemers

Posted by on 19:43 in Fiscaal, Fiscale zaken, home, Loon | 0 comments

Loonstroken voor ondernemers

Heb je als ondernemer personeel in loondienst, dan moet je je personeel een loonstrook geven bij hun eerste uitbetaling en elke keer als er iets wijzigt. Ook als je werknemer hier zelf niet om vraagt, moet je nog steeds een loonstrook geven. Dit mag eventueel digitaal, mits de werknemer hiermee akkoord gaat en hij de loonstrook zelf op kan slaan, zodat hij ook nadat hij bij jou uit dienst is gegaan, nog steeds de loonstrook kan zien.

Gaat de werknemer niet akkoord met het ontvangen van een digitale loonstrook, dan ben je verplicht hem of haar een papieren loonstrook te geven.

 

Vereisten loonstrook

Er zijn geen standaardformats voor de loonstrook, maar hij moet wel minimaal de volgende dingen bevatten:

 • het brutoloonbedrag en de samenstelling hiervan (denk aan basisloon, toeslagen, uitbetaalde overuren, premies, bonussen, enzovoorts)
 • de inhoudingen die je hebt gedaan, zoals pensioenpremies, werknemersbijdragen voor de auto, loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrag voor de Zorgverzekeringswet
 • het loontijdvak (de periode waarover je loon betaalt)
 • het wettelijk minimumloon dat van toepassing is voor die werknemer
 • de naam van je medewerker en jouw bedrijfsnaam
 • het aantal uren dat je medewerker volgens de arbeidsovereenkomst werkt

 

Naast deze verplichte zaken zijn er nog een aantal andere dingen die ook handig kunnen zijn om te vermelden op de loonstroken:

 •  het nummer inkomstenverhouding dat je hanteert voor die werknemer. Dit nummer geef je ook aan de belastingdienst door in de loonstaat.
 •  het BSN van je medewerker
 •  het SV-loon (het loon wat gehanteerd wordt voor de werknemersverzekeringen
 •  de werknemersverzekeringen waarvoor de medewerker verzekerd is
 •  het aantal verloonde uren
 •  het belastbare loon
 •  de tabel die je hebt gebruikt bij het bepalen van de loonbelasting en de premie volksverzekeringen
 •  of je loonheffingskorting, levensloopkorting en/of jonggehandicaptenkorting hebt toegepast
 •  of je medewerker recht heeft op tijdelijke heffingskorting en of je die eventueel hebt toegepast
 •  het loon dat voor de Zorgverzekeringswet van toepassing is
 •  het bedrag aan arbeidskorting dat je hebt verrekend
 •  eventuele kostenvergoeding die meetelt als eindheffingsloon

 

Facturen niet op tijd betaald

 

Je loonadministratie

 

Vraag eventueel aan je boekhouder of belastingadviseur na of het verstandig is een salarisadministratiesysteem te gebruiken, als je dat nu nog niet doet. Daarmee kun je namelijk meestal automatisch een loonstrook laten maken. Een goede die je daarbij kan helpen is Brockbernd.

Het niet volgens de regels geven van een loonstrook kan je hoge boetes opleveren van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Komt het vaker voor, dan kan de inspectie zelfs je bedrijf tijdelijk sluiten. Zorg er dus voor dat je je loonadministratie goed geregeld hebt.

Sluit de dief buiten

Posted by on 00:41 in Beveiliging, home, Huis | 0 comments

Sluit de dief buiten

De nieuwsberichten zijn vaak verwarrend. De ene dag wordt gemeld dat er minder inbraken zijn gepleegd. De dag erna dat de politie een grote bende in de kraag gevat heeft die honderden inbraken gepleegd heeft. En, weer wat later, dat het aantal inbraken in bepaalde regio’s fors is gestegen.

 

Beveiligen?

We leven in een open land, waar mensen gerust in de huiskamer mogen kijken. We willen niet in vestingen wonen, die voorzien zijn van tralies voor de ramen en extra zware ijzeren deuren. Tegelijkertijd willen we veilig kunnen wonen, zonder een voortdurende angst voor inbraak. Gelukkig kan de slotenmaker zoals Slotenservice Molsberger hier uitkomst bieden. Dit is namelijk steeds meer een beveiliging specialist geworden. Iemand die weet hoe je inbraak kunt voorkomen. Uiteraard kan ook deze specialist niets doen tegen mensen die vergeten de achterdeur af te sluiten of de voordeur niet controleren als ze weg gaan, waarbij later blijkt dat die niet goed dicht was getrokken. Of tegen hen, die nog steeds de sleutel onder de mat leggen en een briefje aan de deur hangen waarbij uit de tekst blijkt dat ze afwezig zijn.

 

Nieuwe sloten

* Heb je voor extra beveiliging nieuwe sloten nodig?

* Is een sleutel voor alle sloten handig?

* Welke sloten zijn het best?

* Moeten op de binnendeuren kettingen?

* Wat te doen met ramen?

* Wat kost zoiets?

Op al deze vragen krijg je van een slotenmaker antwoord. Let daarbij wel op of hij een certificaat heeft. Dat is handig, want laat je alles vernieuwen, meld dat dan ook bij de verzekering. Die zal naar een bewijs vragen dat de slotenmaker gecertificeerd is.

 

Sloten

 

Kinderen

Kinderen zijn natuurlijk een zegen, maar je moet ze wel africhten als het op veiligheid aan komt. Vaak zijn zij de zwakke schakel, die vergeet ’s nachts de deur op het nachtslot te draaien. Gelukkig geldt dat zij niet de enigen zijn, want hoeveel mensen hebben een alarminstallatie en vergeten telkens weer dat ze direct na het sluiten van de deur de pincode moeten intikken? Of vergeten regelmatig die pincode en schrijven hem vervolgens op een briefje dat in het portemonnee wordt gestopt. Niet echt handig. Zoals het ook niet zo handig is om als pincode de geboortedatum van een van de kids of van jezelf te nemen. Waarom niet? Omdat dieven vaak het oud papier komen “ophalen” en daarin heel wat gegevens vinden!

 

Inbraakpreventie

Inbraakpreventie begint bij vaste afspraken binnen het gezin en controle. Vervolgens kan de slotenmaker daar dankzij zijn kennis op verder bouwen. Zoals veiligheidssloten en anti inbraakstrips aanbrengen. Of extra maatregelen aanbevelen, zoals nieuwe kozijnen met afsluitbare handgreep laten plaatsen. Een andere keuze is het plaatsen van een alarminstallatie die het hele huis omvat. Plus, wat vaak vergeten wordt, op de zwakke plekken extra lichtvoorzieningen creëren. Want als er twee zaken zijn waar inbrekers een broertje dood aan hebben, dan is dat aan licht en geluid. Daardoor kunnen ze namelijk ontdekt worden en tegen de lamp lopen. Dankzij de slotenmaker lig jijzelf niet meer wakker, terwijl de dief in de nacht afdruipt.