Factuur niet op tijd betaald? Waarom je niet meteen een incassobureau moet inschakelen

Posted By on jun 13, 2016 | 0 comments


Veel bedrijven en ondernemers worstelen met te laat of niet betaalde facturen en incassobureaus spelen hier handig op in. Natuurlijk is het fijn om jouw onbetaalde factuur over te dragen aan iemand, zodat die ermee aan de slag kan. Maar er zijn genoeg redenen om hiermee te wachten en eerst zelf te proberen het probleem op te lossen.

 

Probeer je klant te behouden

De belangrijkste reden om te wachten met het inschakelen van een incassobureau is dat je de relatie met je klant vaak onherroepelijk beschadigt. Een klant schrikt van een brief van het bureau en voelt zich wellicht (terecht of onterecht) beschuldigd. De brief zorgt er wellicht voor dat je debiteur het bedrag betaalt, maar je bent daarmee waarschijnlijk de klant wel kwijt.

 

Stuur eerst zelf een aanmaning

Sowieso moet je zelf altijd eerst een schriftelijke aanmaning hebben gestuurd voor het incassobureau voor jou aan het werk gaat. Pas nadat de termijn van deze aanmaning is verstreken, kan je je factuur overdragen aan een incassobureau.

 

Stel je welwillend op

Ken je de klant goed of wil je deze graag behouden? Bel dan eerst eens om na te gaan wat de reden is dat de factuur niet betaald is. Misschien is er iets misgegaan met de betaling, is de klant het stomweg vergeten of heeft die een tijdelijk liquiditeitsprobleem. Wordt niet boos tijdens het gesprek, maar probeer eerlijk te luisteren naar de reden en probeer samen tot een oplossing te komen.

 

Zoek naar alternatieven zoals een betalingsregeling

Als een klant wel wil betalen, maar het echt niet kan, is een betalingsregeling een goed voorstel. Bespreek dit met de klant en kom in overleg tot een redelijke termijn. Zo houd je de relatie goed en kun jij je cashflow beter voorspellen.

 

Bespaar kosten

Incassobureaus kosten geld. De meeste bureaus berekenen deze kosten door aan de debiteur, maar niet allemaal. Houd hier rekening mee voor je een bureau inschakelt.

 

Heb je vaker problemen met debiteuren die facturen niet op tijd betalen? Denk dan ook eens aan factoring. Hierbij draag je je complete debiteurenbestand over aan een bureau, dat dan uit jouw naam de facturen verstuurt. Je krijgt dan meteen van het bureau 80% of 90% van de factuur en het factoringbureau loopt het risico wanneer de facturen niet worden betaald. Ook software zoals die van Debiteurnet of andere bedrijven, kan je hierbij helpen

Besluit je toch een incassobureau in te schakelen, ga dan goed na welke werkwijze het bureau hanteert. Wil het bureau echt effectief zijn, dan moet het namelijk samenwerken met een gerechtsdeurwaarder. Zonder de deurwaarder kan het bureau namelijk niet veel meer dan dreigbrieven sturen. Alleen een gerechtsdeurwaarder kan het gerechtelijke incassotraject starten, waarbij er bijvoorbeeld beslag wordt gelegd.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *